Deze keer zal ik een beetje lui zijn en gewoon uit de TED-lezing van Atul Gawande citeren. Maar hoe zou ik het op een betere manier kunnen zeggen? Zijn toespraak gaat over coaching in het algemeen en niet specifiek over onderhandelen. Maar ze is zeer relevant om te zien hoe coaching nuttig kan zijn voor uw onderhandelingsvaardigheden. Ik heb heel weinig aanpassingen gedaan o.w.v. de context van onderhandelingscoaching; u kunt die tussen vierkante haken [] zien in de samenvatting hieronder.

Hoe te leren en te verbeteren?

“Hoe worden professionals beter in wat ze doen? Hoe worden ze geweldig? Hier zijn twee visies over.”

“De eerste is de traditionele pedagogische. Je gaat naar school, je studeert, je oefent, je leert, je studeert af en dan ga je de wereld in en vervolgt zelfstandig je pad. Een professional is in staat om zijn eigen vooruitgang te sturen. Dit is de benadering die de meeste professionals gevolgd hebben. Dit is hoe dokters leren, hoe advocaten leren, wetenschappers… muzikanten. En het werkt.”

“De tegenovergestelde visie komt uit de sportwereld. Daar zegt men: “Je bent nooit klaar. Iedereen heeft een trainer nodig.” Iedereen. De beste ter wereld heeft een trainer nodig.”

Waarom zou je onderhandelingscoaching krijgen?

“Ik dacht hierover als [contract-onderhandelaar]. Iemand betalen om me in [de onderhandelingskamer] te observeren en te bekritiseren. Dat lijkt absurd. Expertise betekent dat je geen training nodig hebt.”

“Het blijkt dat er heel wat problemen zijn wanneer je alles alleen doet. Je herkent de obstakels niet die in je weg staan en als je dat wel doet, weet je niet per se hoe je ze moet oplossen. Op een gegeven moment zal je als gevolg hiervan niet langer verbeteren.”

Hoe werkt onderhandelingscoaching?

“Het [- een coachingsessie -] was een heel nieuw niveau van bewustzijn. Ik kon niet anders dan denken dat dit iets heel diepgaands was. Hij beschreef wat goede coaches doen. Die vormen voor jou een tweede paar ogen en oren en bieden accurater zicht op jouw realiteit. Ze herkennen de grondslagen. Ze ontleden je handelingen en helpen je dan die weer op te bouwen. Na twee maanden van coaching voelde ik dat ik weer verbeterde.”

“We wisten dat alleen het uitdelen van een checklist niet veel zou veranderen en dat zelfs lesgeven hierover niet noodzakelijk voldoende zou zijn opdat mensen veranderingen zouden maken [].”

“Zij werkte vooral, zei ze, aan het ontwikkelen van denk- en leergewoonten bij hen, waardoor ze hun eigen weg konden vinden, zonder haar wanneer ze klaar waren.”

Conclusies:

  • Onderhandelingscoaching is voor iedereen: van starters tot experts.
  • Het biedt externe ogen en oren, een nauwkeuriger beeld van uw realiteit om u te helpen door te gaan met verbeteren.
  • Gewoontes opbouwen om na te denken en te leren, gewoontes die overblijven ook na het beëindigen van de coaching.

Klik hier voor andere publicaties over Onderhandelingscoaching op deze website.


2 reacties

Informatie tijdens onderhandelingen, afschermen of delen? - AfiTaC · 20 december 2019 op 9 h 42 min

[…] trainingen. Maar ook zeer praktische adviezen die concreet aan de context zijn aangepast, eigenlijk coaching. De theorie, die vaak zeer algemeen is (en van toepassing op de verkoop van auto’s en […]

Lukt "Getting to Yes" niet? Deel het verschil! - besluitvaardig zijn tijdens onderhandelingen - AfiTaC · 13 januari 2020 op 8 h 19 min

[…] moet je je zwakke punten identificeren en eraan werken door middel van zelfbewustzijn, training, mentorschap, coaching, […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *