IACCM, de internationale associatie voor contract- en commercieel management, promoot dat we een risicoscore gaan maken van onze contractportfolio. Hier is een citaat van wat ze op hun website vermelden (vertaald uit het Engels door Afitac):

We hebben allemaal verhalen gehoord over slechte contracten die een crisis hebben veroorzaakt, een fortuin kosten en carrières hebben gebroken. Maar ondanks deze schandalen hebben de meeste mensen nog steeds weinig inzicht in het goede, het slechte en het lelijke van hun eigen contractportfolio. Velen van ons zullen nog steeds ernstige financiële pijn lijden vanwege contractuele zwakheid die zich te laat openbaart. Maar wat als we het probleem voor konden zijn? Wat als we onze contractvoorwaarden konden analyseren, meten en scoren, en de zwakke schakels konden verwijderen? Welnu, dat kan.

Met contract scoring, […] kunt u uw contracten benchmarken en meetbare verbeteringen in de prestaties aantonen. U kunt ervoor zorgen dat hogere risico’s worden ingecalculeerd bij de prijsbepaling en commerciële beslissingen. En u kunt aantonen hoe contracten harde, meetbare bijdragen leveren aan de financiële prestaties en gezondheid van uw bedrijf.

Bij AfiTaC zijn we het volledig eens met bovenstaande woorden. Sterker nog, met TRaCRs, het “Tender Risk and Contract Review system” (systeem voor het analyseren van aanbestedingsrisico en om contracten te beoordelen) hebben we een hulpmiddel ontwikkeld voor contractscoring. Dit hulpmiddel beoordeelt uw contract op 20 verschillende onderwerpen, van 0 (zeer laag risico) tot 5 (zeer hoog risico), zodat u de probleemgebieden kunt identificeren, per onderwerp en ook voor het hele project. Een score van minder dan 30 betekent dat het contract een laag risico heeft. Tussen 30 en 50 vinden we de projecten met een gematigd contractrisico. Boven de 50 kunnen we spreken van een project met een hoog risico dat met speciale zorg moet worden opgevolgd.

We raden u aan om:

In het geval dat u een demo op uw specifieke contract wilt, is het AfiTaC-team bereid om het hulpmiddel met de relevante antwoorden voor uw contract in te vullen voor de 5 eerste kandidaten die ons dit vragen via de volgende e-mail: tracrs@afitac.com. Gratis natuurlijk!

Door bovenstaande acties te doen, hopen we bij AfiTaC bij te kunnen dragen aan uw doelstelling om te onderhandelen over gebalanceerde contracten en die ook uit te voeren. Aarzel niet om ons, op de hieronder aangegeven locatie, te schrijven met eventuele reacties op dit onderwerp.


Jan Bouckaert

Jan Bouckaert is een FIDIC deskundige (Certified Adjudicator/President's list) met 25 jaar wereldwijde ervaring in het onderhandelen en uitvoeren van complexe bouw-, hernieuwbare energie-, energie- en infrastructuurprojecten. Hij is ook gespecialiseerd in contractbeheer, project controls en alternatieve geschillenbeslechting. Tijdens zijn loopbaan woonde Jan in Frankrijk, België, Egypte, India en Portugal en werkte hij voor GE Renewable Energy, Alstom Hydro, Besix/Six Construct. Hij is Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde (Ir) aan de Universiteit van Leuven (KUL, België) en heeft een MBA van ISEG (Portugal). Hij spreekt vloeiend Engels, Frans, Portugees en Nederlands. Jan is de oprichter van AfiTaC, een bedrijf dat advies geeft over internationale aanbestedingen en contracten. Maak gerust verbinding via LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/afitac/

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *