De Wereldbank en andere Multilaterale Ontwikkelingsbanken willen geschillencommissies voor de projecten die zij financieren. Dit omdat zij zich bewust zijn van de waarde ervan voor het vermijden van geschillen en voor een vroegtijdige geschillenbeslechting. Internationaal zijn FIDIC-contracten de meest gebruikte standaardcontractvormen voor infrastructuur, bouw, energieprojecten enz. De laatste edities van de Rainbow Suite (2017) van FIDIC – de beroemde Rode, Gele en Zilveren Boeken – voorzien in een permanente geschillenbeslechtingscommissie (dispute avoidance/adjudication board – DAAB). In dit verband heeft FIDIC onlangs FCL, haar certificatie-instelling, opgestart om gecertificeerde deskundigen te selecteren. Een geweldig initiatief van FIDIC’s President, Tony Barry, en FIDIC’s CEO, Dr. Nelson Ogunshakin.

Gecertificeerde deskundigen voor FIDIC-contracten

Na een voorselectie worden de kandidaten, om gecertificeerde deskundigen te worden, grondig getest op hun kennis en vaardigheden inzake FIDIC-contracten en inzake alternatieve geschillenbeslechting/geschillencommissies. Meer informatie vindt u hier: https://fcl.fidic.org/our-programmes/adjudicators/

Als lid van de Dispute Resolution Board Foundation en Fellow van het Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) was AfiTaC’s Managing Director, Jan Bouckaert, vereerd om deel te nemen en de certificering te behalen. Hij werd oorspronkelijk opgeleid als burgerlijk ingenieur bouwkunde. Maar in de loop van zijn carrière heeft hij een uitgebreide contractuele kennis opgebouwd. Jan Bouckaert is nu beschikbaar om op te treden als DAAB-lid. Enkele onderscheidende factoren zijn zijn ervaring met hernieuwbare projecten, EPC, projectfinanciering en infrastructuur. Naast contracten in het Engels, is hij ook in staat om in het Frans, Portugees en Nederlands te werken.

Over AfiTaC
AfiTAC.com is de blog over commerciële en contractuele onderwerpen voor bedrijven in de Project industrieën (Bouw, Infrastructuur, Olie & Gas, Energie & Hernieuwbare Energie, Watervoorziening & Sanitatie, enz). Het doel is het stimuleren van reflectie, bijleren, convergentie naar evenwichtige contracten en positieve geschillenbeslechting. U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren door te schrijven naar “newsletter@afitac.com”. U kunt ook connecteren op onze LinkedIn pagina. Engagement met de lezers is wat ons gaande houdt. Aarzel dus niet om met ons van gedachten te wisselen door hieronder commentaar te geven, onze publicatie op LinkedIn te waarderen en naar ons te schrijven “info@afitac.com”.
Categorieën: Uncategorised

Jan Bouckaert

Jan Bouckaert is een FIDIC deskundige (Certified Adjudicator/President's list) met 25 jaar wereldwijde ervaring in het onderhandelen en uitvoeren van complexe bouw-, hernieuwbare energie-, energie- en infrastructuurprojecten. Hij is ook gespecialiseerd in contractbeheer, project controls en alternatieve geschillenbeslechting. Tijdens zijn loopbaan woonde Jan in Frankrijk, België, Egypte, India en Portugal en werkte hij voor GE Renewable Energy, Alstom Hydro, Besix/Six Construct. Hij is Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde (Ir) aan de Universiteit van Leuven (KUL, België) en heeft een MBA van ISEG (Portugal). Hij spreekt vloeiend Engels, Frans, Portugees en Nederlands. Jan is de oprichter van AfiTaC, een bedrijf dat advies geeft over internationale aanbestedingen en contracten. Maak gerust verbinding via LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/afitac/

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *