Dit artikel over negatieve cashflow is geselecteerd op het internet door AfiTaC en vertaald uit het engels omdat het interessant is voor de lezers van deze blog. In de toekomst zullen we dieper ingaan op cashflow-kwesties.

Negatieve cashflow veroorzaakt waarschijnlijk meer financiële problemen bij bouwbedrijven (wat tot sluitingen leidt) dan enige andere oorzaak.

Zelfs een winstgevend bouwproject kan een bedrijf in financiële problemen brengen als de cashflow negatief is.

Negatieve cashflow is wanneer het bouwbedrijf betaalt aan leveranciers, materiaalverhuurbedrijven en onderaannemers, of in lonen en salarissen, voordat de klant heeft betaald voor het werk dat is voltooid.

Helaas zijn de meeste bouwprojecten in zekere mate cash negatief. Veel klanten houden tot het einde van het project 10% cash retentie, wanneer dit met de helft wordt verminderd. Als het project wordt aanbesteed met een winstmarge van minder dan 10%, is het project tot het einde toe in principe cash negatief.

Bovendien betalen de meeste klanten de aannemer pas dertig dagen nadat de aannemer een factuur heeft ingediend. Deze facturen worden normaal gesproken aan het einde van elke maand ingediend. Veel aannemers betalen hun werknemers om de twee weken of in sommige gevallen wekelijks. Dit kan betekenen dat de aannemer tot zeven weken loon heeft uitbetaald voordat de opdrachtgever betaalt voor het werk dat dit personeel heeft voltooid. Kleinere aannemers moeten soms leveranciers betalen voordat ze materialen vrijgeven.

Wat maakt de cashflow nog erger?

Er zijn echter nog een aantal andere factoren die de cashflowsituatie nog slechter maken:

  • Veel bouwprojecten hebben een betalingstermijn van meer dan dertig dagen.
  • Daarnaast betalen sommige klanten gewoonlijk te laat of niet volledig de voortgang.
  • De ultieme knock-out klap voor veel bouwbedrijven is natuurlijk wanneer klanten helemaal niet betalen. Dit kan het gevolg zijn van het betwisten van de waarde van het werk, het niet nakomen van de overeenkomst of het in liquidatie gaan.

Maar zelfs met de wankele houding tegenover bouwbedrijven, maken ze vaak hun cashflow-situaties erger door hun voortgangswaarderingen te laat in te dienen, te late betalingen te accepteren of niet volledig te claimen voor voltooid werk.

Hoe de cashflowsituatie te verbeteren

Om de cashflowsituatie te verbeteren moeten bouwbedrijven hun maandelijkse voortgangswaarderingen op of voor de vervaldag indienen. Sommige klanten voeren alleen vooruitgangsbetalingen uit op een bepaalde dag in de week of maand, zodat het missen van een indieningsdatum ertoe kan leiden dat de klant de betaling met maximaal een maand uitstelt. De waardebepalingen moeten worden ingediend in het vereiste formaat en met de vereiste ondersteunende documentatie, aangezien veel klanten elk excuus zullen gebruiken om een maandelijkse claim te vertragen of af te wijzen.

Het is belangrijk om de vorderingen van de betaling te volgen via het betalingssysteem van de klant. Bij grote klanten kunnen er meerdere mensen zijn die de waardebepaling en betaling controleren en goedkeuren. Soms wordt het proces verstoord als iemand afwezig is, of gaat de claim gewoon ‘verloren’. Ik heb meer dan één klant gehad die consequent te laat de voortgangsclaims betaalde, altijd met een excuus dat onze waardering te laat was, dat de claim onjuist was (rekenfouten, onvoldoende ondersteunende documentatie of onenigheid met onze vooruitgang) en dat mensen in het goedkeuringsproces afwezig waren. Natuurlijk zijn veel van deze problemen ons pas gemeld op het moment dat de betaling verschuldigd was, ondanks het feit dat de klant de vordering al dertig dagen had.

Sommige contracten zijn zodanig gestructureerd dat betalingen alleen worden verricht wanneer de aannemer bepaalde mijlpalen bereikt. Het is belangrijk dat projectmanagers begrijpen wat deze mijlpalen inhouden en ervoor zorgen dat ze worden gehaald. Het heeft uiteraard geen zin om 99% te bereiken als de betaling alleen voor 100% wordt gedaan. Vaak duurt het enkele weken voordat de aannemers de laatste paar items hebben voltooid (en dat kan gewoon het invullen van documentatie zijn), wat de betaling vertraagt.

Klik hier om meer te weten te komen over het onderhandelen over betalingsvoorwaarden.

Over de bron

Geschreven door Paul Netscher, auteur van de veelgeprezen boeken ‘Succesvol bouwprojectmanagement: De Praktische Gids’ en ‘Bouwen aan een succesvol bouwbedrijf: De Praktische Gids”.

Beide boeken zijn verkrijgbaar in paperback en e-book bij Amazon en andere winkels. Dit artikel is gebaseerd op informatie uit deze boeken. Om meer te lezen bezoek http://www.pn-projectmanagement.com )

Over AfiTaC

AfiTaC.com is de blog over commerciële en contractuele onderwerpen voor bedrijven in de Project industrieën (Bouw, Infrastructuur, Olie & Gas, Energie & Hernieuwbare Energie, Watervoorziening & Sanitatie, enz). Het doel is het stimuleren van reflectie, bijleren, convergentie naar evenwichtige contracten en positieve geschillenbeslechting. U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren door te schrijven naar “newsletter@afitac.com”. U kunt ook connecteren op onze LinkedIn pagina. Engagement met de lezers is wat ons gaande houdt. Aarzel dus niet om met ons van gedachten te wisselen door hieronder commentaar te geven, onze publicatie op LinkedIn te waarderen en naar ons te schrijven “advice@afitac.com”.

Categorieën: Uncategorised

1 reactie

Tips voor aannemers in de bouwsector om op tijd betaald te worden - AfiTaC · 15 oktober 2019 op 17 h 52 min

[…] Dit artikel met raadgevingen voor aannemers om op tijd betaald te worden is door Paul Netscher vriendelijk ter beschikking gesteld aan onze blog. Eerder had Paul ook al gepubliceerd over de negatieve cashflow voor bouwbedrijven. […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *