Contract Risk Scoring is een effectieve manier om contracten te analyseren wat hun risico’s op commerciële en contractuele problemen betreft. Maar hoe kunt u dit doen?

AfiTaC heeft een gratis hulpmiddel ontwikkeld, beschikbaar voor iedereen, TRaCRs, om snel een objectieve analyse van de commerciële en contractuele risico’s te verkrijgen. Door 20 vragen te beantwoorden die betrekking hebben op het hele spectrum van contractuele en commerciële kwesties, krijgt u een algemene score voor het contract. Ook worden de specifieke risico-onderwerpen in uw project duidelijk geïdentificeerd.

In vorige berichten gaven we uitleg over wat “contract scoring” is en hoe TRaCRs werkt. We raden u aan om deze berichten te lezen:

Met TRaCRs zal uw contract beoordeeld worden op 20 verschillende onderwerpen, met een resultaat van 0 (zeer laag risico) tot 5 (zeer hoog risico). Een totale score van minder dan 30 betekent dat het contract een laag risico heeft. Tussen 30 en 50 vinden we de projecten met een gematigd contractrisico. Boven de 50 kunnen we spreken van een project met een hoog risico dat met speciale zorg moet worden opgevolgd.

Nu ben ik benieuwd wat het resultaat is als dit wordt toegepast op een typisch Wereldbankcontract voor PLANT (klik hier voor toegang tot het referentiecontract op de Wereldbank-site). Zelf ben ik een grote fan van deze WB-contracten! Zij hebben een goed evenwicht gevonden tussen de rechten en plichten van werkgevers en aannemers.

Hier zijn de resultaten:

  • Op deze link krijgt u probleemloos toegang tot het TRaCRs-rapport: TRaCRs-rapport voor het Wereldbank PLANT-project
  • De Contract Risk Scoring is 25. Niet zo verbazend is dit een laag-risico contract. Met dergelijke beperkte risico’s, raden we u aan om 2,5% van de totale contractprijs te reserveren voor algemene onvoorziene omstandigheden (“general contingencies”). De gulden regel is om 1% van de contractprijs te voorzien voor elke 10 behaalde punten.
  • De slechtste score voor een individuele vraag is 4. Dit is voor de vraag met betrekking tot de betalingen. De betalingsvoorwaarden met “10% voor voorschot, 80% bij verzending en 10% bij acceptatie” leiden tot een substantieel negatieve cashflow voor projecten waarbij de leveringen geen standaardproducten betreffen maar eerder producten die specifiek zijn ontworpen en vervaardigd voor het specifieke project.
  • Eén antwoord scoort 3: De aannemer moet mogelijk wijzigingen zonder voorafgaand akkoord implementeren tot een totale waarde van 15% van de contractprijs (voor alle wijzigingsorders samen). Dit is nogal zwaar voor de aannemer wanneer er veel onenigheid bestaat over de prijsaanpassing of de termijnsverlenging.

Met een dergelijk rapport kunt u uw project aan uw risicocommissie voorleggen om zo groen licht te krijgen en uw offerte in te kunnen indienen. Ook kan de portefeuille van lopende contracten worden “gescoord” om risico’s te identificeren en af te dekken dankzij degelijke anticipatie.

U kunt nu TRaCRs uitproberen in het kader van uw specifieke contract. En aarzel vooral niet om ons uw mening over de resultaten te geven.

U kunt ook contact opnemen met AfiTaC als u TRaCRs voor uw specifieke bedrijf wilt laten aanpassen.


2 reacties

JFJ · 18 april 2018 op 19 h 46 min

Om meer mensen te laten profiteren van Contract Risk Scoring met TRaCRs, hebben we de versie aangepast. U hoeft nu niet langer uw e-mailadres op te geven.
We moedigen u echter aan om uw e-mailadres toch in te voeren en zo het rapport per e-mail te ontvangen. Uw e-mailadres blijft strikt vertrouwelijk.

Een score geven aan contracten, 10 vragen beantwoord - AfiTaC · 9 mei 2021 op 20 h 27 min

[…] een hoog risico dat met speciale zorg moet worden opgevolgd. Om u een idee te geven, een door de Wereldbank gefinancierd project kreeg een score van 25, terwijl een privaat gefinancierd IPP-project gemakkelijk meer dan 50 kan […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *