Contract Risk Scoring is momenteel een populair onderwerp. IACCM promoot het actief. Maar aangezien dit onderwerp voor velen van ons vrij nieuw is, zullen we allemaal een paar vragen hebben. Hieronder geven we de antwoorden op de meest gebruikelijke vragen over hoe een score te geven aan contracten. Als u er nog heeft, aarzel dan niet om te schrijven in de commentaarsectie hieronder en ik, of iemand anders, zal u zeker de antwoorden geven.

1) Hoe kan ik beginnen met het geven van een score aan contracten (Contract Risk Scoring)?

U kunt uw eigen scoresysteem opzetten, software kopen of boeken over het onderwerp zoeken. De meest eenvoudige manier om te beginnen is om naar een bestaande tool zoals TRaCRs te gaan – een afkorting van “Tender Risk en Contract Review system” – beschikbaar op https://afitac.com/tracrs-3/.

2) Moet ik een contractexpert zijn om aan Contract Risk Scoring te doen?

Helemaal niet. Het doel van Contract Risk Scoring is om ‘droge’ contracten te analyseren vanuit het oogpunt van gebruikers en dit i.v.m. situaties en risico’s die zich in de praktijk voordoen. Voor elke vraag biedt TRaCRs vijf mogelijke antwoorden, geschreven in eenvoudige taal. Het is veel gemakkelijker om uit meerdere keuzes te kiezen dan om een ​​risico zonder leidraad te beschrijven. Het rapport dat u met TRaCRs zult bekomen, zal u helpen om op een professionele en doelgerichte manier solide feedback te geven over uw contract aan uw “risk board”. In de nabije toekomst zullen we proberen meer uitleg in het systeem op te nemen en we zullen zeker nog artikels over het onderwerp schrijven. We raden u aan ons te volgen op LinkedIn of rechtstreeks op onze blog https://afitac.com/nl/.

3) Is Contract Risk Scoring iets voor grote multinationale bedrijven of voor kmo’s?

Het is zeer nuttig voor beide. Grote multinationals hebben meestal een eigen risicodienst. Die heeft natuurlijk een vragenlijst voor risico-evaluatie opgesteld. Voor kleine en middelgrote bedrijven kan een vooraf geformatteerd systeem zoals TRaCRs van grote hulp zijn om het wiel niet opnieuw uit te vinden. We hebben eerder een artikel over dit onderwerp gepubliceerd: https://afitac.com/2018/01/25/beheer-uw-risicos/

4) Wanneer kan ik mijn contract als laag of hoog-risico beschouwen?

Met TRaCRs betekent een score van minder dan 30 dat het contract een laag risico inhoudt. Tussen 30 en 50 vinden we de projecten met een gematigd contractrisico. Boven de 50 kunnen we spreken van een project met een hoog risico dat met speciale zorg moet worden opgevolgd. Om u een idee te geven, een door de Wereldbank gefinancierd project kreeg een score van 25, terwijl een privaat gefinancierd IPP-project gemakkelijk meer dan 50 kan halen.

5) Kan ik bij het aanbesteden een niveau van risicoprovisies (risicovoorziening) bepalen op basis van de score van mijn contract?

De gulden regel is om 1% van de contractprijs te voorzien voor elke 10 behaalde punten. Dit betekent dat, als uw project een score van 30 heeft, wij u aanraden 3% te reserveren voor algemene risico’s met betrekking tot contractuele en commerciële onderwerpen.

6) Kan Contract Risk Scoring mijn selectiviteit verhogen tijdens “Go-No Go”-vergaderingen?

U kunt waarschijnlijk niet alle aanbestedingen behandelen die u te zien krijgt. U moet dus selectief zijn en kiezen. Welke betere manier om dit te doen dan objectief het risiconiveau van uw potentiële aanbestedingen te bepalen? Voor hetzelfde succeswaarschijnlijkheidsniveau, is de rationele keuze om voor de minder risicovolle projecten te gaan.

7) Kan Contract Risk Scoring u helpen tijdens de onderhandelingen?

Zeker. Contract Risk Scoring zal de risicogebieden tonen in het contract waarover u onderhandelt. Deze zichtbaarheid geeft u duidelijke doelen waar u het contract kunt verbeteren. Als u uzelf de uitdaging stelt om altijd uw score te verlagen, bent u op de goede weg om te onderhandelen over gebalanceerde contracten voor uw bedrijf.

8) Is Contract Risk Scoring een dure zaak?

Absoluut niet. TRaCRs is een gratis hulpmiddel, beschikbaar voor iedereen (geen lidmaatschap vereist). En dat zal zo blijven. Dit is een service die we aanbieden aan iedereen die werkt met contracten. Het is een plezier om meer dan 20 jaar ervaring te delen in het onderhandelen over, en analyseren van, de risico’s in internationale contracten omtrent infrastructuur en hernieuwbare energie.

9) Als een vraag / antwoord in TRaCRs niet van toepassing is op mijn specifieke geval, wat moet ik doen / beantwoorden?

Eerst moet u nadenken of de vraag echt niet van toepassing is op uw project. Als u ervan overtuigd bent, kunt u eenvoudig het eerste antwoord met een risiconiveau 0 kiezen. Het heeft geen zin risico in te calculeren waar er geen is. Dit zou kunstmatig uw score verhogen en, zoals u begrepen hebt, hoe lager de score, hoe beter. Als de aannemer bijvoorbeeld uit het land komt waar het project zich bevindt, is de vraag over belasting en invoer niet van toepassing.

Wanneer antwoorden niet exact overeenkomen met uw situatie, raden we u aan het antwoord te kiezen dat het best met uw situatie overeenkomt. U kunt dan wat informatie in het vak direct onder de antwoorden invoeren om uw keuze en het verschil met de feitelijke situatie uit te leggen.

10) Kan TRaCRs aan mijn specifieke bedrijf of aan alle soorten industrieën worden aangepast ?

Het is mogelijk dat de huidige vragenlijst niet perfect overeenkomt met de risico’s waarmee uw bedrijf wordt geconfronteerd. In dat geval kunt u schrijven naar advice@afitac.com om een meer aangepaste versie te bekomen. De huidige versie is vooral geschikt voor civiele werken, infrastructuur en energieprojecten. U kunt aangepaste vragen en antwoorden voorstellen voor uw branche / bedrijf.

Voor deze keer volstaat dit. Laten we in contact blijven over zo’n interessant onderwerp als Contract Risk Scoring. Test TRaCRs op uw specifieke project en laat ons weten hoe dat verlopen is en of u het resultaat nuttig vindt.

Over AfiTaC

AfiTaC.com is de blog over commerciële en contractuele onderwerpen voor bedrijven in de Project industrieën (Bouw, Infrastructuur, Olie & Gas, Energie & Hernieuwbare Energie, Watervoorziening & Sanitatie, enz). Het doel is het stimuleren van reflectie, bijleren, convergentie naar evenwichtige contracten en positieve geschillenbeslechting. U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren door te schrijven naar “newsletter@afitac.com”. U kunt ook connecteren op onze LinkedIn pagina. Engagement met de lezers is wat ons gaande houdt. Aarzel dus niet om met ons van gedachten te wisselen door hieronder commentaar te geven, onze publicatie op LinkedIn te waarderen en naar ons te schrijven “info@afitac.com”.


1 reactie

Contractrisicoscore voor klant, contracttype, prijs en betalingswijze - AfiTaC · 22 januari 2019 op 16 h 47 min

[…] Projectbusiness: infra, bouw, turnkey equipment, olie & gas, power & renewable, etc. Als u vragen heeft, vindt u hier waarschijnlijk de antwoorden. Aarzel ook niet om contact met ons op te […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *