Geconfronteerd met het COVID-19 virus, moeten we allemaal helpen op elke mogelijke manier. Ik kan een beetje bijdragen door u een grafische presentatie te geven van de FIDIC 1999-clausule met betrekking tot overmacht. Dit is waarschijnlijk nuttig voor Opdrachtgevers, Ingenieurs, Aannemers en Onderaannemers. Bekijk het onderstaande filmpje (3 minuten).

Korte videopresentatie van de FIDIC-clausule uit 1999 over overmacht

Belangrijke aandachtspunten in verband met overmacht

Wij herinneren u eraan dat het nu tijd is om de volgende acties te ondernemen:

  • Om de vertraging te minimaliseren met redelijke inspanningen en om te communiceren over uw acties;
  • Om de gegevens te verzamelen en de causaliteit te bepalen: welke specifieke verplichtingen/prestaties zijn door FM verhinderd? Welke concrete gevolgen van corona voor uw specifieke geval hebben de planning beïnvloed en in welke mate?
  • Wat zijn de meldingsverplichtingen in uw contract?
  • Hoe moet u uw claim formuleren?
  • Zijn er tijdslimieten?
  • Kan het contract worden opgezegd en zo ja, wanneer?
  • Welke betalingen zijn verschuldigd in geval van opzegging?

Conclusies

Blindelings denken dat je die tijdsverlenging sowieso krijgt is een grote fout!

Vergeet vooral niet te notificeren!

Als u niet zeker weet hoe u dit allemaal moet doen, overweeg dan om professioneel advies in te winnen. Deel uw opmerkingen hieronder en aarzel niet om contact met mij op te nemen in geval van twijfel.

Over AfiTaC

AfiTaC.com is de blog over commerciële en contractuele onderwerpen voor bedrijven in de Project industrieën (Bouw, Infrastructuur, Olie & Gas, Energie & Hernieuwbare Energie, Watervoorziening & Sanitatie, enz). Het doel is het stimuleren van reflectie, bijleren, convergentie naar evenwichtige contracten en positieve geschillenbeslechting. U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren door te schrijven naar “newsletter@afitac.com”. U kunt ook connecteren op onze LinkedIn pagina. Engagement met de lezers is wat ons gaande houdt. Aarzel dus niet om met ons van gedachten te wisselen door hieronder commentaar te geven, onze publicatie op LinkedIn te waarderen en naar ons te schrijven “info@afitac.com”.

Categorieën: Uncategorised

2 reacties

Termijnsverlenging vorderen als Opdrachtnemer - AfiTaC · 10 april 2021 op 9 h 32 min

[…] Overmacht (buitengewone omstandigheden die buiten de macht van de partijen vallen, zoals pandemieën of oorlogen) […]

Act of God in Force Majeure (overmacht) clausules - AfiTaC · 31 augustus 2022 op 21 h 53 min

[…] Overmacht in FIDIC 1999, nuttig voor COVID-19 […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *