Veel discussies op de IACCM Europa Conferentie gingen over technologie (deze post is geen publiciteit; ik heb geen commercieel belang in de genoemde bedrijven):

  • Virtuele assistenten “zoals Alexa” om te werken aan contracten met een demo van APPTUS;
  • Smart / zelfuitvoerende contracten;
  • Het vermalen van contracten naar gegevens met AI (kunstmatige intelligentie) met een demo van Exari;
  • Onderhandelingen tussen AI-machines die “slechte” menselijke eigenschappen uit het plaatje halen en op zoek zijn naar een optimaal resultaat voor beide partijen.

Veel van deze dingen zullen ongetwijfeld onze toekomst bepalen. Maar als de problemen nog steeds vrij fundamenteel zijn – zoals blijkt uit mijn vorige publicaties over onderhandelen en risicobeheer – zouden de oplossingen ook zeer pragmatisch moeten zijn en onmiddellijk door de meeste bedrijven bruikbaar moeten zijn.

Een oplossing die ik direct geïmplementeerd zie in veel organisaties, van kleine advocatenkantoren tot de sales & juridische afdelingen van multinationals, is “ClauseBase“. Deze recente start-up (www.clausebase.com) biedt een handige tool om een contract op te bouwen uit een set van clausules die de bouwstenen vormen. De tool corrigeert automatisch grammatica, referenties, enz. om het vervelende werk van het maken van een consistent contract met afzonderlijke clausules te vermijden. Laten we toegeven, dat is meestal tijdrovend en een bron van fouten. ClauseBase is ook geïntegreerd met DeepL voor vertaling en dekt momenteel het Engels, Frans en Nederlands. Wat ik bijzonder interessant vind, is dat bedrijven een template kunnen maken met optionele clausules om zich aan te passen aan de realiteit van een specifiek project en toch consistentie te garanderen. Naar mijn mening kan dit ook geschikt zijn voor kleine en middelgrote bedrijven die geen vaste juridische afdeling hebben. Zij zijn beter af met het opstellen van standaarddocumenten met een bibliotheek van clausules die beschikbaar zijn voor hun verkoopafdeling voor aanpassing aan elk specifiek project. Er kan worden gekozen voor specifieke aangepaste gebruikersrollen. De maandelijkse kosten variëren navenant (van 29 tot 99 euro/maand, als ik het me goed herinner). Het is ook mogelijk om een link via e-mail te sturen om zonder licentie een derde of een vertegenwoordiger een vooraf geformatteerd contract met gegevens in te laten vullen en bepaalde opties te selecteren. Ik heb zelfs te horen gekregen dat het ook kan worden gebruikt op een website om opties te creëren voor klanten die online zaken met u doen. Dat is slim!

Klik hier voor andere artikels over IACCM op deze blog.

Over AfiTaC

AfiTaC.com is de blog over commerciële en contractuele onderwerpen voor bedrijven in de Project industrieën (Bouw, Infrastructuur, Olie & Gas, Energie & Hernieuwbare Energie, Watervoorziening & Sanitatie, enz). Het doel is het stimuleren van reflectie, bijleren, convergentie naar evenwichtige contracten en positieve geschillenbeslechting. U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren door te schrijven naar “newsletter@afitac.com”. U kunt ook connecteren op onze LinkedIn pagina. Engagement met de lezers is wat ons gaande houdt. Aarzel dus niet om met ons van gedachten te wisselen door hieronder commentaar te geven, onze publicatie op LinkedIn te waarderen en naar ons te schrijven “advice@afitac.com”.

Categorieën: Uncategorised

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *