Omdat Contract Management ook leuk moet zijn, starten we een reeks publicaties gebaseerd op populaire muziek. Dit is de eerste; maar keer zeker terug naar https://afitac.com om de volgende posts te lezen wanneer ze uitkomen. U kunt onze website in uw favorieten steken of u op onze LinkedIn-pagina abonneren door op het pictogram rechts te klikken.

Nu beginnen we met “Satisfaction” van de Rolling Stones. Als u ernaar wilt luisteren, tijdens het lezen van dit bericht, vindt u hier je weg naar YouTube:

Tevredenheid in contracten

Vaak vinden we het woord “satisfaction” / tevredenheid in contracten in die bepalingen waar de “werken moeten worden uitgevoerd tot tevredenheid van de opdrachtgever / ingenieur”. Voor opdrachtgevers is dat volkomen logisch! Ze betalen de aannemer voor de werken en hopen tevreden te zijn met de resultaten.

Wat is dan het probleem?

Aannemers zijn niet bezig met het verkopen van tevredenheid; daar zijn andere specialisten voor ;-). Wat aannemers wel verkopen, is om de werken uit te voeren in overeenstemming met het contract.

Wat is er dan mis? Zijn opdrachtgevers / ingenieurs niet automatisch tevreden als de werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het contract?

Welnu, als mensen als robots zouden handelen en als volgt geprogrammeerd zouden zijn – [als werken in overeenstemming zijn met contract, dan tevreden] – zou er waarschijnlijk niet zo’n groot probleem zijn. Maar de menselijke natuur is anders. Mick Jagger zingt het duidelijk. Hij is nooit tevreden. “Cause I try and I try and I try and I try I can’t get no, I can’t get no”. Hoe wit zijn overhemden ook zijn, hij is niet tevreden door een niet-verwant probleem. Hij heeft het niet voor de man die het wasmiddel promoot.

Het is erg moeilijk voor een aannemer om de opdrachtgever 100% tevreden te krijgen. Dat is hetzelfde als streven naar perfectie. Redelijke contracten doen veel moeite om dit streven naar perfectie te voorkomen. Een goed voorbeeld zijn de bepalingen met betrekking tot substantiële voltooiing. Kleine gebreken kunnen op een “punch list” worden geplaatst om na de overname te worden opgelost.

Hoe kan u het oplossen als het contract tevredenheid vraagt voor de opdrachtgever?

Vervang eenvoudigweg waar vermeld wordt dat “de werken zullen worden uitgevoerd tot tevredenheid van de opdrachtgever / ingenieur” met “de werken zullen worden uitgevoerd in overeenstemming met het contract”. Dat is de gemakkelijkste oplossing.

Ik zie sommige opdrachtgevers / ingenieurs zich al de bedenking maken dat dit een zware druk op het opstellen van het contract zal leggen. Ja, een contract moet degelijk zijn met een efficiënte begrenzing van de werken en duidelijke rechten en plichten. Vergeet niet dat het uitvoeren van de werken nog ingewikkelder is dan het schrijven van het contract en dat de aannemer zich daarop moet concentreren. Niet op het nastreven van zuivere tevredenheid van de opdrachtgever / ingenieur die mogelijk geen verband houdt met de werken. Ik voel me al slecht als ik me de complianceproblemen inbeeld die nodig zijn om tevredenheid in contracten te bereiken.

Zet de juiste mensen op het opstellen van het contract, houd het simpel en vermijd dubbelzinnigheid (vaak geïntroduceerd door de partijen met de bedoeling er later van te profiteren in geval van een conflict).

Als het onmogelijk is om het contract diepgaand te corrigeren of als er weerstand is om deze woorden te wijzigen (“we hebben het altijd al zo geschreven”), kunt u de opdrachtgever of de ingenieur toch “programmeren” zoals de robots waar we het eerder al over hadden. Maak een definitie over tevredenheid. Iets als: “waar ‘tot tevredenheid van de opdrachtgever / ingenieur’ wordt vermeld in dit contract, is de opdrachtgever / ingenieur geacht tevreden te zijn als de werken zijn uitgevoerd in overeenstemming met het contract”.

Hartelijk bedankt, Mick, om de mensen die met contracten bezig zijn op een leuke manier te helpen om contracten te verbeteren! Muziek helpt ons te ontspannen. En dat is een goede toestand om redelijk en tevreden te worden! Meer in toekomstige berichten.

 


1 reactie

Contractbeheer en muziek, forfaitaire schadevergoeding voor Natalie Imbruglia - AfiTaC.com · 9 september 2018 op 14 h 06 min

[…] Contractbeheer, in het algemeen, en schadevergoeding, in het bijzonder, zijn serieuze onderwerpen. Maar er zijn geen betere omstandigheden om over serieuze onderwerpen bij te leren dan humor en ontspanning. Daarom gaan we door met deze serie waarbij we ideeën en concepten over contracten uit muziek afleiden zoals we eerder deden met Satisfaction (The Rolling Stones). […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *