In het afgelopen decennium zijn er weinig onderwerpen waarop grote, multinationale ondernemingen zo aanzienlijk verbeterd zijn als met betrekking tot hun integriteitsbeleid. Soms wordt hier ook naar verwezen met woorden als ethiek, naleving, enz.

Als u een CxO of directeur bent van een kleine of middelgrote onderneming (KMO) en u hebt dit onderwerp nog niet behandeld, is het hoog tijd om dit te doen. Vooral startups en snelgroeiende bedrijven die zich internationaal ontwikkelen op basis van een patent of een specifieke technologie in een nichemarkt, kunnen kwetsbaar zijn en moeten dus extra voorzichtig zijn.

Natuurlijk kunnen KMO’s niet als multinationale ondernemingen investeren in dit onderwerp; die hebben hiervoor integriteitsdirecteurs aangesteld, een reeks interne opleidingsmodules geïmplementeerd,  ombudspersonen geselecteerde die een deel van hun werktijd aan dit onderwerp besteden, enz.

Aangepast integriteitsbeleid voor KMO’s

De volgende stappen liggen wel binnen het bereik van elke KMO en kunnen snel geïmplementeerd worden. Bovendien zijn ze de belangrijkste pijlers voor een eenvoudig, maar doeltreffend integriteitsbeleid:

 1. Stel een relevante en aangepaste integriteitsdoelstelling op:
  • Bedenk wat uw bedrijf doet en welke risico’s het loopt.
  • Hoe kan u uw team betrekken bij dit onderwerp?
  • Hoe screent u uw zakenpartners?
  • Bedenk hoe u zich houdt (of zou moeten houden) aan het naleven van de wet (intellectueel eigendom, privacy, vertrouwelijke informatie, enz.).
 2. Maak van integriteit een hoeksteen van uw bedrijfscultuur. En train het team op een positieve manier, zodat elk teamlid weet wat van haar / hem verwacht wordt.
 3. Creëer een open meldcultuur waar mensen hun bezorgdheid kunnen uiten over elk probleem met betrekking tot integriteit. Voor de moeilijkere gevallen moet er ook de mogelijkheid zijn om, zelfs anoniem, contact te maken met een neutrale derde partij die de zaak op een professionele en onafhankelijke manier kan behandelen. Er mag absoluut geen vergelding worden toegestaan ​​als iemand oprecht een situatie of gedrag in vraag stelt waar zorgvuldig moet over nagedacht worden.

Wat zijn de voordelen voor een KMO om een ​​dergelijk integriteitsbeleid te voeren?

Wanneer u en uw team dit onderwerp op de juiste manier hebben omarmd, zijn er veel voordelen:

 • Rekruteer en behoud de beste mensen: startups en snelgroeiende KMO’s gedijen op uitstekende professionals. Deze willen er zeker van zijn dat ze in een gezonde omgeving werken, waar hun harde werk geen “parels voor de zwijnen” zal zijn.
 • Om te worden geaccepteerd op de onderaannemers- en leverancierslijsten van grotere bedrijven, moet u slagen voor hun screening “ken uw leverancier/onderaannemer”. De maturiteit van uw bedrijf omtrent dit onderwerp zal zeker  gecontroleerd worden. In deze kwalificatieprocessen laat u graag uw gestructureerde aanpak zien.
 • U wilt rechtstreeks deelnemen aan door de overheid of multilaterale ontwikkelingsbanken gefinancierde projecten ? Hun kwalificatiecriteria worden op dit punt steeds strenger.
 • Vermijd dat uw bedrijf wordt blootgesteld aan integriteitsrisico’s of in de problemen komt. Doe dit door vroege waarschuwingen en correctief gedrag te bevorderen. Zelfs in het recente verleden kwamen veel grote bedrijven in de problemen. Als KMO zult u een dergelijke situatie waarschijnlijk niet overleven.

Kan u dit onderwerp op een positieve manier behandelen?

Ja, dat kan!

Om efficiënt te zijn, moet een integriteitsbeleid best op een positieve manier gebracht worden. Geef uw team de mogelijkheid om trots te zijn (en te blijven) op hun bedrijf, onder alle omstandigheden. Dit is uitermate belangrijk voor de motivatie van het team. Wanneer mensen begrijpen wat er op het spel staat, helpen ze om te voorkomen dat dingen misgaan. En dit, vroeg in het proces, wanneer de schade (zoals reputatieschade en financiële impact) nog beperkt is.

Mensen moeten in staat zijn om hun hand op te steken en te zeggen: “Denken we nu echt dat we wat software in onze auto’s kunnen stoppen om de prestaties, enkel tijdens de tests, te verbeteren ?” Als een dergelijke situatie vroeg genoeg wordt blootgesteld en wordt vermeden … de rest is geschiedenis … Maar er zullen zeker nieuwe gevallen komen, als er geen strategie is om ze te vermijden.

Conclusies

Indien u nog geen integriteitsbeleid hebt als start-up of KMO, zet het dan bovenaan uw “to do” -lijst.

Houd het eenvoudig en robuust op basis van de volgende 3 pijlers:

 • een duidelijke en ondubbelzinnige integriteitsdoelstelling;
 • adequate training van het hele team; en
 • een open meldcultuur om potentiële problemen vroeg in het proces te identificeren en op te lossen.

U kunt dit doen met een bescheiden investering en zonder uw interne middelen te overbelasten. Neem gerust contact met ons op als u advies wilt. De maatschappij is aan het veranderen; Blijf niet achter!

Categorieën: Integriteit

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *