Laat me deze post beginnen met een kort persoonlijk verhaal. U zult zien dat het erg relevant is voor professionele Contract Coaching.

Dit weekend fietste mijn twaalf jaar oude dochter voor het eerst helemaal naar de top van de plaatselijke “col de l’Arzelier”. Dat is mijn favoriete klim vanwege de nabijheid bij mijn huis, de afstand [12 km klimmen met 850 hoogtemeters] en de verscheidenheid aan uitzichten. Onnodig te zeggen dat ik als een trotse vader samen met haar fietste. Maar hoe heeft ze dit bereikt?

De omstandigheden bij het vertrek

  • Ze is in goede conditie door gewoon actief te zijn zoals de meeste kinderen; ze doet geen intensieve sporten in clubactiviteit.
  • Ze had nog nooit serieus bergop gefietst. Wanneer de weg begint te klimmen, geven kinderen al snel op als ze de druk in die benen voelen.
  • Al een tijdje vertelde ik dat het mijn droom was om met de kinderen naar deze col te fietsen en, als ze erin zouden slagen, ze iets leuks zouden krijgen.
  • We hadden niet voorzien om die dag de uitdaging aan te gaan. Dat werd op het laatste moment besloten omdat het mooi weer was. Het was ook een goed doel om iets geweldigs en bijzonders te maken van die dag midden in de zomervakantie.

Hoe is het verlopen?

Natuurlijk was het niet gemakkelijk. Vanaf de eerste kilometer was ze al aan het klagen. Ze huilde drie keer voordat ze de top bereikte maar wilde desondanks niet opgeven. Ze stopte honderd keer om uit te rusten, soms na nog geen 30 meter.

Wat maakte het verschil?

De wegwijzers die aangeven hoeveel km overblijven tot aan de top laten toe om het parcours in beheersbare stukken in te delen.

Wat vooral het verschil maakte, is wat ze in zichzelf kon vinden zowel op het vlak van mentale als fysieke kracht: HAAR drive.

Ik heb haar nooit gedwongen, haar gewoon aangemoedigd. Ik gaf haar zelfs de kans om op elk moment te stoppen. Maar ze had die grote drive om dat doel te bereiken (en misschien om die​​ongeïdentificeerde beloning te krijgen). ECHTER, zonder de aanwezigheid van iemand die haar aanmoedigde (een coach), was er 99% kans dat ze het had opgegeven voordat ze de top bereikte.

Parallel aan het professionele leven:

Voor mijn dochter was het bijna onwaarschijnlijk dat ze helemaal naar de top zou fietsen. Het is veel gemakkelijker om op te geven. Alles moest goed gaan. Hoewel de prestatie van haarzelf moest komen, heeft de coaching zeker een goede bijdrage geleverd.

Contractonderhandelingen zijn vaak vergelijkbaar met fietsen naar een “col” in de Alpen. Ik heb aan veel onderhandelingen actief deelgenomen. Sommigen hebben jaren geduurd, in zeer moeilijke omstandigheden met grote druk van de klant, fundamentele veranderingen binnen het bedrijf waar ik voor werkte, ongeduld om te concluderen enz. Weglopen zou gemakkelijk zijn geweest (bijvoorbeeld door van baan te veranderen) maar de drive bestond om te slagen.

Vanwege de onvoorspelbare tijd om contractonderhandelingen te besluiten, kan te veel afhankelijkheid van externe ondersteuning (zoals externe juridische adviseurs) uw kosten astronomisch laten oplopen. Ik heb dit vele malen zien gebeuren. Kosten, bij een onzekere duur, worden beter beheerst met eigen middelen. Maar misschien ontbreekt dat beetje ervaring om het waar te maken. Dat is wanneer Contract Coaching zinvol is. Uw interne onderhandelaars moeten die zekerheid hebben dat zij kunnen putten uit ervaring, enige aanmoediging, iemand die het eerder heeft gedaan en hen kan doen geloven dat zij ook de doelen kunnen bereiken.

Wat kan contract coaching voor uw organisatie betekenen?

Contract Coaching is een flexibele manier om uw team over een langere periode te ondersteunen. Het ontwikkelt uw team. Dat is waar die “U” in de titel voor staat (met nadruk op “U”). In het persoonlijke voorbeeld weet mijn dochter dat ZIJ het gedaan heeft en, nog belangrijker, ze weet nu dat ze het opnieuw kan doen (voor altijd). Ze is van referentieschaal veranderd.

Als u uw contractbeheer en onderhandelingen te veel externaliseert, laat u uw personeel niet ontwikkelen. Contract Coaching kan meestal aan een veel lagere kost. En die wordt zelfs gekapitaliseerd als een investering voor de toekomst.

Als u zelf zo’n coach intern beschikbaar kunt maken, goed voor u! Uw onderneming zal hier zeker van  profiteren. Maar laten we eerlijk zijn, zulke interne coaches zijn zeldzaam; interne middelen verminderen; en, de ervaren personen worden vaak gepromoveerd tot managementfuncties.

Als u van mening bent dat Contract Coaching interessant is, kunt u hier beneden een opmerking plaatsen of contact met ons opnemen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *